Вічна пам'ять шановній людині і великому науковцю

Сьогодні, 17 січня 2023 року, пішов з життя доктор економічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, Заслужений діяч Транспортної академії України ШИНКАРЕНКО Володимир Григорович.

Шинкаренко Володимир Григорович народився 1 січня 1941 року в с. Сеньково Куп’янського району Харківської області. У 1958 р. закінчив Куп’янську середню школу № 6, у 1961 р. з відзнакою – Куп’янський автотранспортний технікум і отримав кваліфікацію техніка-механіка з експлуатації і ремонту рухомого складу автомобільного транспорту.

Трудову діяльність почав з липня 1961 року і працював на різних посадах: інженер відділу експлуатації Брянської автобази Ворошиловградської області, служба в Радянській армії, інженер виробничо- технічного відділу Брянської автобази Ворошиловградського автотресту.

В 1965 році вступив до Харківського автомобільно-дорожнього інституту, який закінчив у 1970 р. з відзнакою. У 1973 році в аспірантурі Московського автомобільно-дорожнього інституту достроково підготував і захистив дисертацію на здобуття наукового ступеню кандидата економічних наук. При навчанні в ХАДІ і аспірантурі МАДІ отримував іменну стипендію.

З 1973 р. працював асистентом, старшим викладачем, доцентом, професором, деканом факультету (1984 - 1993), завідувачем кафедри менеджменту (1990 - 2012) Харківського національного автомобільно- дорожнього університету.

Будучи деканом інженерно-економічного факультету, відкрив спеціальність «Організація дорожнього руху». При участі професора Шинкаренка В.Г. на факультеті була організована і здійснюється підготовка випускників технікумів із скороченням строку навчання, виконана робота з координації учбових планів технікумів і університету. Як завідувач кафедри, багато зробив по поліпшенню матеріально-технічної бази, кадрового потенціалу кафедри, методичного забезпечення навчального процесу. Спеціальність, за якою кафедра є випускаючою, акредитована за IV рівнем.

В якості члена Президії НМК з менеджменту Міністерства освіти і науки України є одним з розробників 11 галузевих стандартів освіти другого покоління для спеціальності «Менеджмент організацій». Працюючи членом Фахових рад з Менеджменту при КНТЕУ та НТУ “КПІ”, експертної ради ДАК України, виконав великий обсяг робіт з ліцензування і акредитації спеціальності «Менеджмент організацій» у 114 вищих закладах освіти України.

          У 1995 р. захистив дисертацію на здобуття наукового ступеню доктора економічних наук; з 2004 р. – дійсний член, заслужений діяч Транспортної академії України. Основними напрямками наукових досліджень є проблеми економіки і менеджменту автомобільного транспорту. Результати наукових досліджень Шинкаренка В.Г. використовуються в роботі автотранспортних підприємств України. Плідно керує науково-дослідницькою роботою студентів, аспірантів. Започаткував в університеті наукову школу «Економіка і управління транспортним комплексом».

З 1993 року по теперішний час працював в спеціалізованих вчених радах по захисту докторських та кандидатських дисертацій. В теперішний час 89 раз виступав офіційним опонентом. Є членом спеціалізованих рад по захисту докторських дисертацій при Українському державному університеті залізничного транспорту та при Національному транспортному університеті.

На протязі більш ніж 30 років працював в Науково-методичній комісії з менеджменту МОН України, фахових радах при КНТЕУ та КПІ, ДАК України. Є співавтором розробки 11 стандартів вищої освіти України з менеджменту, провів в якості голови експертної комісії акредитацію та ліцензування у 116 ЗВО України.

В якості головного редактора випустив 24 збірника наукових праць “Економіка транспортного комплексу”, що визначені фаховими для публікації наукових результатів дисертацій. За період науково-педагогічної діяльності видано 400 наукових і методичних робіт. Серед них 17 монографій; 26 навчальних посібників, 17 з яких мають гриф МОН України; 188 наукових статей.

За багаторічну сумлінну працю, особливі заслуги в галузі освіти і науки України нагороджений медалями «За освоєння цілинних земель» (1967); «За доблесну працю» (1970); «Ветеран праці» (1988 р.); «Ветеран війни - учасник бойових дій» (1996); «60-лет победы в ВОВ 1941-1945 г.» (2005); «65-лет победы в ВОВ 1941-1945 г.» (2010); Знаки: Учасник бойових дій (1996 р.); Відмінник освіти України (2000); Заслужений діяч Транспортної академії України (2004); За наукові досягнення (2007); Заслужений діяч науки і техніки України (2010); Почесний працівник транспорту України (2010), Почесні Грамоти Міністра МОН України.

За особисті досягнення в галузі науки та вагомий внесок у вирішенні соціально-економічних проблем Харківської області обласною державною адміністрацією Шинкаренку В.Г., як видатному науковцю, у 2003 році була призначена стипендія імені М.І. Туган-Барановського. Нагороджений Почесним знаком вищого рівня «За заслуги» окремо перед колективами Харківського національного автомобільно-дорожнього університету та Харківського національного технічного університету сільського господарства.

          Це велика втрата для нашого університету і для кафедри. Все своє життя він присвятив роботі на кафедрі, самовіддано виконуючи усі види робіт і вболіваючи за усі події.

          Співчуття усім рідним та близьким, усім, хто його знав! Світла пам'ять!

 

Колектив кафедри менеджменту


To top